`Confluències, una abraçada entre cultures´: diàleg i art enfront del racisme

La delegació de l’ISCOD – Sindicalistes sense Fronteres a les Illes Balears ha desenvolupat en set biblioteques municipals de Mallorca el projecte “Confluències, una abraçada entre cultures”, amb l’objectiu de fomentar i sensibilitzar sobre el valor de la interculturalitat i la seva riquesa i la complexitat dels processos migratoris.

Les 24 activitats gratuïtes realitzades pel projecte “Confluències” han arribat a més de 600 persones a les biblioteques de Marratxí, Inca, Llubí, Sineu, Muro, sa Pobla i Maria de la Salut, amb el propòsit de crear espais de diàleg, formació, reflexió i art.

L’ISCOD UGT – Sindicalistes sense Fronteres va decidir treballar juntament amb les biblioteques públiques perquè són llocs “idonis” on promoure els valors de la “inclusió i el respecte” i la idea que “darrere cada persona hi ha una història”.

“Confluències” ha cercat generar vincles entre les diferents cultures que hi ha a Mallorca i crear espais de convivència en barris i pobles des de les biblioteques públiques per “superar estereotips” i “desmuntar rumors”, així com apreciar altres formes de “mirar la realitat”.

Amb la intenció d’aprofitar el potencial de les biblioteques municipals com a espais inclusius que poden afavorir la interculturalitat, el seu personal ha participat en formacions presencials i en línia per sintonitzar-se amb l’esperit del projecte de l’ISCOD-UGT.

A les biblioteques amfitriones del projecte s’hi ha escenificat amb èxit la peça teatral Relat a relat, de la directora i dramaturga Marina Salas, interpretada per l’actriu Andrea Cruz, en la qual es recullen cinc testimonis de persones migrades a Mallorca.

Una altra de les activitats ha estat la teatralització de contes llatinoamericans, que ha estat adreçada especialment al públic familiar.

Així mateix, la creació de cercles de literatura i diàleg intercultural ha servit per intercanviar vivències i experiències sobre les cultures, el territori d’origen i el de destinació, l’acolliment, l’arrelament o la vida als pobles.

La proposta innovadora de les biblioteques humanes com a fórmula per practicar l’empatia ha comportat que persones amb històries interessants es converteixin simbòlicament en llibres prestats al públic per ser llegits i escoltats i sobre els quals poder conversar.

UGT Illes Balears ha celebrat l’excel·lent acolliment que ha tingut “Confluències”, un projecte que ha posat de manifest realitats com l’actual “fragilitat” de les cultures, accelerada amb la globalització, la “por” de la desaparició de la cultura mallorquina, així com el “dolor” per ser desproveït de la cultura originària o la importància de l’arrelament en el lloc d’acolliment.

El projecte ha estat cofinançat per la Direcció General de Cooperació del Govern balear i executat per l’ISCOD-UGT a les Balears.