Promovem el pensament crític i l’acció transformadora per a aconseguir la justícia social i el treball decent

La delegació d’ISCOD Illes Balears ha realitzat al novembre i desembre de 2021 i gener i març de 2022 una sèrie de tallers de reflexió i creació artística en quatre Centres d’Educació de Persones Adultes (CEPA) a Mallorca: Son Canals, Llevant, La Balanguera i Sud.

En les activitats, l’alumnat (20 dones i 12 homes) i el professorat (tres dones i un home) van dissenyar i van dur a terme diverses performances artístiques per a conscienciar al conjunt de la comunitat educativa i a l’entorn del centre sobre temes com el treball decent, les desigualtats laborals, les discriminacions, la bretxa salarial, l’explotació, la lluita contra la violència de gènere o la justícia social, entre altres.

Cadascun dels grups que va participar en els tallers va dissenyar i va realitzar una performance per a expressar les idees i reivindicacions que volia transmetre. Així, en el CEPA Llevant van realitzar una marxa de carrer festiva sota el lema “Volem ser lliures”. Durant el recorregut es va interactuar amb el públic per a implicar-li i, al llarg de tota l’activitat, els qui van participar cridaven tres consignes triades per l’alumnat després de reflexionar sobre la seva relació amb el treball i l’actual conjuntura socioeconòmica: “N’hi ha prou de pujar els preus, pugeu els sous”, “Volem treball digne per a tothom” i “No vull viure amb angoixa, vull ser lliure i feliç”. En el CEPA Son Canals, l’alumnat va realitzar una posada en escena en la qual es mostrava com una persona pot anar imposant el silenci sobre altres de manera individual i com aquestes tenen, no obstant això, la capacitat de rebel·lar-se de manera col·lectiva. L’objectiu era sensibilitzar sobre la necessitat de trencar amb la cultura del silenci entorn de la violència de gènere. L’activitat es va dur a terme en el marc de la programació prevista per al 25-N. En el CEPA La Balanguera van treballar entorn del “abús de poder”. El grup va associar una paraula per a cada lletra que compon aquest sintagma nominal i a partir d’aquí,  cada participant va realitzar una representació de què significava aquesta paraula. Entre les triades apareixien idees com a odi, discriminació, esperança, ràbia o apoderament. I en el CEPA Sud van teixir, en una dinàmica grupal en la qual va participar gran part de l’alumnat i professorat del centre, una teranyina gegant per a ressaltar la importància de la unió per a ser més fortes enfront de la discriminació, la desigualtat, la bretxa salarial, l’explotació laboral, la precarietat laboral, la pobresa, l’exclusió…

Els tallers s’han realitzat en el marc del projecte “Formació i acció en justícia social i treball decent per a l’alumnat i professorat d’ensenyaments formals de Centres d’Educació de Persones Adultes de Mallorca” cofinançat pel Govern Balear.